Kymmenen syytä vapaaehtoiseen lapsettomuuteen

Olen onnekas, sillä olen saanut tehdä oman valinnan sen asian suhteen, haluanko lapsia vai en. Maailmassa on ihmisiä, jotka saavat lapsia vasten tahtoaan, ja paljon myös heitä, jotka eivät saa vaikka haluaisivat. Normi kuitenkin on sekä haluta että saada lapsia. Jos normista poikkeaa, joutuu sitä usein selittämään jopa tuntemattomille ihmisille, vaikka mielestäni asian pitäisi olla pikemminkin toisin päin.

Kaikkia ihmettelijöitä varten listasin kymmenen syytä olla lisääntymättä. Yhtäkään hyvää syytä haluta lapsia en ole vielä keksinyt.

Kymmenen syytä olla hankkimatta lapsia

 1. Nukun hyvin. Yöuneni ovat katkeamattomat, eikä aamulla tarvitse herätä yhtään aikaisemmin keittämään puuroa tai kuskaamaan lasta hoitoon. Voin nukkua päiväunetkin rauhassa, jos siltä tuntuu.
 2. Syön ruokani lämpimänä. Saan nauttia ateriani viinilasillisen kera ihan rauhassa.
 3. Katson tv:stä, mitä haluan.
 4. Sisustan kotini juuri niin kuin haluan. Meille ei tarvitse asentaa turvaportteja tai lapsilukkoja, teräviä kulmia ei tarvitse pyöristää ja koriste-esineitä ja sähkölaitteita voi olla esillä mielin määrin.
 5. Suunnittelen omat menoni ja aikatauluni, miten parhaaksi näen. Minun ei tarvitse ajatella, milloin lapsi täytyy hakea tarhasta tai viedä treeneihin. Voin tehdä mitä haluan ilman, että joudun miettimään lastenhoitojärjestelyitä.
 6. Valitsen seurani itse. Kukaan ei vaadi minulta ympärivuorokautista huomiota ja hoivaa. En joudu pitämään yhteyttä ex-poikaystäviin, koska meillä ei ole yhteisiä lapsia, enkä ärsyttäviin naapureihin vain siksi, että lapsemme ovat kavereita keskenään.
 7. Lomailen omilla ehdoillani. Kohteen ei tarvitse olla lapsiystävällinen, vaan saan lomallakin tehdä asioita, joista itse nautin. Voin maata koko päivän rannalla kirjaa lukien, vetää päiväkännit tai lähteä viidakkoon miettimättä, viihtyykö lapsi tai pääseekö polulla etenemään rattaiden kanssa.
 8. Tulen toimeen vähällä. Opettajana tienaan noin kolme tonnia kuukaudessa, ja se riittää suhteellisen korkean elintason ylläpitämiseen. Asumiskustannukset ovat kohtuulliset, sillä emme tarvitse lastenhuoneita. Rahaa ei kulu lasten ruokiin, vaatteisiin tai harrastuksiin. Vaikka jäisin opintovapaalle, tiedän pärjääväni taloudellisesti.
 9. Sairastuessani joudun huolehtimaan vain itsestäni. Saan keskittyä toipumiseen ihan rauhassa. Myös kenenkään toisen sairastuminen ei estä minua menemästä töihin tai lähtemästä juhliin.
 10. Huolehdin vain omasta hyvinvoinnistani ja elämästäni. Minun ei tarvitse murehtia kenenkään muun tulevaisuudesta kuin omastani. Jos kuolisin, kukaan ei joutuisi pulaan.

kymmenen syytä.jpgListani saattaa kuulostaa itsekkäältä, mutta itsekästä on myös lasten hankkiminen. Jokainen meistä tekee omat elämänvalintansa toivottavasti juuri sitä ajatellen, mitä itse haluaa.

Kuva: Pixabay

8 kommenttia artikkeliin ”Kymmenen syytä vapaaehtoiseen lapsettomuuteen

 1. Halusin näin yhden lapsen äitinä kommentoida noita kaikkia kohtia

  1. Lapseni on vasta vajaa vuoden mutta yhtäkään yötä en vielä hänen takiaan ole valvonut kokonaan ja pääsääntöisesti meillä on muutenkin nukuttu hyvin, äitiyslomalla voin nukkua aina kun vauva nukkuu. Toki tiedostan että myöhemmin voi joutua vielä paljon valvomaan.

  2. Syön lähes aina ruokani lämpimänä samalla kun lapsikin. Nautin myös viiniä silloin kun haluan eli yleensä iltaisin.

  3. Lapsi menee illalla 19 nukkumaan Jonka jälkeen voin katsoa tvstä mitä haluan
  4. Koti on sisustettu juuri niin kuin haluan eikä kovin radikaalisti ole joutunut lapsen takia sitä muuttamaan

  5. Totta on että lapsen kanssa täytyy suunnitella enemmän. Jos taloudessa kuitenkin on toinen vanhempi, voi aika joustavasti mennä myös omiin menoihin

  6. Lapsi on koko ajan läsnä elämässä mutta aikuisseurani valitsen edelleen itse. Koen että vanhemmuus on erilainen suhde kuin jos ei olisi lasta ja eroaisi. Toista voi kunnioittaa vanhempana lapselleen ja hoitaa asiat kivuttomasti myös eron jälkeen

  7. Matkustelussa lapsen kanssa täytyy ottaa huomioon lapsi mutta lapsi ei kuitenkaan estä matkustamasta myös yksin tai kaverin kanssa, jos toinen vanhemmista on myös kuvioissa tai esimerkiksi mummo

  8. Taloudellisesti pärjää myös lapsen kanssa, riippuu toki mihin elintasoon on tottunut mutta itse en ole kokenut, että mistään on pulaa vaikka pienituloinen olenkin

  9. Sairastuminen myös vakava sellainen voi sattua kelle vain myös kumppanille, jolloin hänestäkin voi joutua huolehtimaan mutta toki lasta täytyy jäädä hoitamaan jommankumman jos hän on kipeä.

  10. Minulla on iso vastuu toisesta ihmisestä mutta oma asennekin vaikuttaa siihen millä tavalla asiaan suhtautuu. Itse koen sen rikkautena ja kasvattavana asiana että saan olla jollekin tukena hänen elämänsä alkuvuodet mutta on vastuussa myös nurjakin puoli ja stressi. Kuitenkin edelleen huolehdin myös itsestäni enkä koe, että elän elämääni vain lapselleni.

  Mutta silti ymmärrän, että kaikki eivät halua lapsia eikä siinä päätöksessä ole mitään pahaa tai väärää. Lapsi tai lapset asettavat tiettyjä rajoituksia elämään mutta elämästä ne eivät estä, elämään vain tulee enemmän sävyjä.

  Tykkää

 2. Lista saattaa kuulostaa itsekkäältä mutta mitä sitten? Kukaan ei ole kenellekään velkaa sitä, että tuo lapsia tähän maailmaan. Ja hyvä tuuri on käynyt siinä, että on löytynyt kumppani, joka jakaa saman ajatuksen. Tämä on nimittäin sen sortin asia missä ei kompromisseja pysty tekemään kumpaankaan suuntaan, ainakaan ilman suurta katkeroitumisen riskiä.

  Tykkää

 3. Kiitos kirjoituksestasi! Itsekin vapaaehtoisesti lapsettomana mietin tätä perustelemisen tarvetta, siis myös omalla kohdallani. Miksi päätöstä, josta olen varma, silti täytyy aika ajoin perustella niin itselleen kuin muillekin? Enkö sittenkään ole varma? Toisaalta useimmiten pysähdyn miettimään ja ”kirjaamaan ylös” asioita, jotka ovat ovat elämässäni hyvin juuri siksi, että minulla ei ole lapsia, kuten:
  1. Kuten sinullakin, saan nukkua ilman häiriötekijöitä.
  2. Jaksan paremmin, kun saan paljon aikaa olla rauhassa itsekseni työpäivän jälkeen.
  3. Kotonani on hiljaista.
  4. Pystyn säästämään palkastani eikä ruokakaupassa tarvitse aina ostaa sitä halvinta.

  Eniten suren ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä lapsettomana naisena ”lapsellisten” naisten keskellä. Olen poikkeava, en sovi normiin, en löydä ystäviä helposti. Kukaan ystäväni tai tuttavani ei jaa kanssani tällaista elämää ja siihen liittyviä ajatuksia. Menetän ystäviäni äitiydelle, lapsille. Kaipaan yhä useammin aikaa ystävän kanssa ilman mukana tulevia häiritseviä lapsia, sitä keskustelua jota voisi jatkaa loputtomiin…

  Törmäsin nettikeskustelussa hyvään pohdintaan. Lapsen myötä syntyy toivoa yhteisön ja yhteiskunnan tulevaisuudelle. Kun en tee lapsia en luo tällaista uutta toivoa ja mahdollisuutta. Millä muulla tavoin voisin elämälläni siis tuoda tulevaisuudentoivoa yhteisölleni ja yhtieskunnalle?

  Tykkää

 4. Kiitos kommenteista! Ihanaa kuulla, että meitä samalla tavalla ajattelevia on muitakin. Harmi, ettei Ku0re sinulla ole lähipiirissä muita veloja… Ymmärrän tunteesi ihan täysin. Tuota kysymystä yhteisön hyödyttämisestä mietin itse sitä kautta, että koska en tee omia lapsia, minulla on nimenomaan mahdollisuus tehdä asioita yhteisen hyvän eteen. Pystyn työni kautta auttamaan muita, minulla on ehkä aikaa tehdä vapaaehtoistyötä tai varaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, kun elämäni ei pyöri vain omien lasten ympärillä.

  Tykkää

  • Ku0re, itse olen alkanut ajatella tuosta toivo-asiasta niin, että nimenomaan sillä, että haluan/uskallan jättää lapset tekemättä, luon toivoa tähän maailmaan antamalla tilaa muille. Meitä on täällä jo niin paljon. Tätä(kin) kautta olen alkanut kokea lapsettomuuteni hyvinkin arvokkaaksi.

   Olen alkanut koota omia hataria ajatuksia osittain tahalliseen lapsettomuuteen liittyen blogiin (http://lapsetonnelikymppinen.blogspot.com/), tervetuloa vilkaisemaan. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s