Kuka vastustaa tasa-arvoa?

Yle uutisoi tänään lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan olevan huolissaan lasten epätasa-arvoisesta asemasta Suomessa. Uutisen alussa sanotaan, että ”- – Kurttilan mielestä jokaiselle Suomessa asuvalle lapselle pitää luoda yhdenvertaisesti mahdollisuudet hyvään elämään”. Onko se todellakin mielipidekysymys?

Lapsiasiavaltuutettu nostaa Ylen jutussa esiin päivähoito-oikeuden rajaamisen sekä varhaiskasvatuksen sattumanvaraisen laadun esimerkeiksi sellaisista epäkohdista, joissa lapset joutuvat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan. Riippuu ihan kunnasta, miten päivähoito on järjestetty. Enää ei siis voi sanoa, että on lottovoitto syntyä Suomeen vaan täytyy erikseen listata kunnat, joissa homma toimii niin kuin pitäisi.

Tällä hetkellä eduskunnassa keskustellaan entistä tasa-arvoisemman äitiyslain puolesta. Tuntuu erikoiselta, että tästäkin asiasta joku voi olla eri mieltä. Äitiyslain päivittäminen kun ei ole keneltäkään pois vaan päinvastoin se säästäisi yhteiskunnan resursseja sekä lisäisi lapsen oikeuksien tasa-arvoista toteutumista. (Jos et tiedä, mistä on kyse, lue täältä.)

Tuntuu niin kummalliselta, että tasa-arvokysymyksissä jollain on pokkaa sanoa, että ei se oikein käy. Kenen mielestä tasa-arvo ei ole tavoiteltavaa, varsinkin jos se voidaan saavuttaa huonontamatta kenenkään jo olemassa olevia oikeuksia?

soap-bubbles-2436210_1920.jpg

Tasa-arvon tavoittelussa ei ole kyse siitä, että jonkun saippuakupla puhkaistaan toisen kustannuksella, vaan siitä, että kaikki kuplat saisivat kuplia saman arvoisina.

Kuva: Pixabay

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuka vastustaa tasa-arvoa?

  1. Kurttila on demaripoliitikko ja luen hänen lausuntojaan tästä näkökulmasta. Joskus olen hänen kanssaan samaa mieltä, joskus aivan eri mieltä. Epätasa-arvo voi liturgiassa kääntyä tasa-arvoksi ja päinvastoin.

    Varhaiskasvatuksen taso on vaihtelevaa. Laadukas varhaiskasvatus on sellaista, johon kotona oleva vanhempikin haluaa lapsensa viedä ja on vielä valmis maksamaan siitä, esimerkiksi yksityinen montessorikoulu. Sellaiseen ei monessa paikassa ole mahdollisuutta. Päivähoidon ja kotihoidon plussat ja miinukset vaihtelevat perheestä toiseen.

    Sateenkaariperheiden oikeuksien panttaaminen taas on minusta ominaista ryhmille, jossa yhteisöä pidetään koossa valvomalla yksilöiden seksuaalisuutta. Tällaisten ryhmien vaikutusvalta jossakin puolueessa sanelee puolueen omaksuman kannan. Asiat etenevät kyllä, mutta tietysti liian hitaasti niiden kannalta, jotka elävät vauva-aikaa nyt.

    Kyse ei minusta ole köydenvedosta suvaitsevaisten ja suvaitsemattomien välillä, vaan kyse on taustayhteisöjen edunvalvonnasta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s