Montako litraa maitoa teillä kuluu viikossa?

Kerrostalossamme tehdään tänään putkitöitä ja vesi on poikki koko päivän. Olimme onneksi eilen illalla tajunneet täyttää kaikki kattilat ja kulhot, jottemme joudu pärjäämään sentään ihan kokonaan ilman vettä. Hanaveden hamstraamisen lisäksi varasimme erikseen viiden litran kanisterillisen juomavettä.

Kun peseydyin aamulenkin jälkeen käyttäen vain pari kosteuspyyhettä ja noin litran vettä, ajattelin sitä osaa maailman väestöstä, jolle suihkussa käyminen tai edes puhdas juomavesi ei ole päivittäinen itsestäänselvyys. Tiesittekö, että keskiverto suomalainen kuluttaa noin 150 litraa vettä vuorokaudessa? WWF:n mukaan ihmisen päivittäinen veden vähimmäistarve on 50 litraa. Suomalainen vetää sen verran pelkästään vessasta alas.

Maailman vesipulan helpottamiseksi voidaan tehdä ja tehdään koko ajan töitä. Silti 800 lasta päivässä kuolee saastuneen veden aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin. Väestöliiton tilaston mukaan Suomessa syntyy alle 60000 lasta vuosittain. Karkeasti laskien: Jos maailman vesipulan takia kuolisi suomalaisia lapsia, kaikki Suomessa vuosittain syntyvät lapset menehtyisivät yhdessä kesässä.

Pitäisikö tässä siis ruveta synnytystalkoisiin vai vähentää vedenkulutusta? Lisääntyminen ympäristökysymyksenä on nykyään relevanttia pohdittavaa, ja aihe on nyt noussutkin eri medioissa esiin. Esimerkiksi tämän opettajan ja näiden naisten näkökulmat ovat mielestäni kiinnostavia. En muuten todellakaan kiillota tässä omaa sädekehääni: minun päätökseni olla lapseton ei ensisijaisesti liity ympäristön suojeluun, ja esimerkiksi tämän Sitran testin mukaan hiilijalanjälkeni on tuplat verrattuna keskimääräiseen testin tekijään (runsaan matkustelun takia). Ehkäpä siis jatkan ympäristöasioiden kelailua ja pyrin jatkossa tekemään entistä ekologisempia valintoja – vaikka mitä se oikeastaan minua liikuttaa, millaisessa maailmassa muiden lapset tulevaisuudessa elävät…

Yksi nopea keino keventää omaatuntoa on lahjoittaa vaikkapa SPR:n kautta puhdasta vettä lapselle vuodeksi. 15 eurolla pystytään puhdistamaan 2500 litraa vettä. Se (alle 7 litraa päivässä) on ilmeisesti riittävä määrä vesipulasta kärsivälle lapselle. Tiesittekö muuten, että yhden maitolitran tuottamiseen kuluu noin 1000 litraa vettä?

vesipula2.jpg

Liian moni ihminen joutuu selviytymään elämästä lähes kokonaan ilman vettä ja maitoa.

Kuva: Pixabay

Yksi kommentti artikkeliin ”Montako litraa maitoa teillä kuluu viikossa?

  1. Paluuviite: Koirat haukkuu, karavaani kulkee | En halua lapsia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s