Kauniita unia vuodelle 2018

Olen aina nähnyt työpainajaisia. Ei väliä, olenko ollut kesäduunissa nakkikioskilla vai opettajan virassa. Yleensä joka lomasta menee vähintään pari yötä painajaisiin – kesälomasta ensimmäinen viikko – ennen kuin alkaa helpottaa. Se on kai alitajuntani tapa käsitellä stressiä. Viime kesänä näin joka yö työpainajaisia kevätjuhlasta koulun alkuun asti. Siitäkin päättelin, että tarvitsen ylimääräisen tauon tämän lukuvuoden keskelle.

Opettajalla on kaksi perustehtävää: opettaa oppiaineensa oppimäärä valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet huomioiden sekä huolehtia oppilaiden kasvamisesta yhteiskuntakelpoisiksi ihmisiksi. Mielestäni aineen opettamista tärkeämpi on kasvatustehtävämme. Sijaisellenikin sanoin, että niillä Runebergin runoilla ei ole niin suurta merkitystä – tärkeintä on huolehtia, että kaikki lapset säilyvät hengissä.

Pari yötä sitten näin painajaista, jossa yksi oppilaistani kuoli. Tunne unessa oli murskaava. En rakasta oppilaitani kuin omia lapsia mutta välitän heistä aidosti. Työskentelemme yhdessä niin tiiviisti niin pitkän aikaa, että olisi tosi outoa, jos en välittäisi. Koulun kasvatusvastuu rajoittuu (onneksi) kouluaikaan; sen ulkopuolella vastuu on vanhemmilla. Silti välillä mietin oppilaiden asioita iltaisin. En pysty edes kuvittelemaan, miten raastavaa on vanhempien ikuinen ja kokoaikainen huoli omista lapsista. Minkälaisia painajaisunia se mahtaa aiheuttaa?

Vuonna 2017 kaksi oppilastani teki itsemurhan; pahin painajainen toteutui. Sanotaan, että itsemurhan tekeminen on itsekästä. Se onkin. Kaipaamaan jäävät läheiset joutuvat lopun elämäänsä suremaan ja kamppailemaan itsesyytösten kanssa. Toisaalta kukaan meistä ei pyydä saada syntyä; itsekästä on myös olettaa muiden elävän, jottei minun tarvitsisi kokea surua.

8 (2)_kuva
Tältä vuodelta toivon kauniimpia unia.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kauniita unia vuodelle 2018

  1. Paluuviite: Kesälomaa odotellessa | En halua lapsia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s