Miksi haluaisin lapsia?

Lähipiirissäni on paljon lapsiperheitä. Siskollani on kolme lasta, ja useimmilla ystävilläni on lapsia. Se on ihan ok. Se on heidän valintansa. Vaikka en ymmärrä sitä, en tietenkään tuomitse. Olen kolmekymppinen, mieheni nelikymppinen. Me emme halua lapsia. En keksi yhtään järkevää syytä haluta saada lapsia.

Usein kuulee vapaaehtoisen lapsettomuuden olevan “itsekäs valinta”. Millä perusteilla lasten tekeminen olisi epäitsekästä? Se, että “minä haluan” lapsen tai lapsia on itsekästä. Piste.

Lasten hankkimiselle voi olla monta syytä, mutta kaikkien niiden takana piilee vanhempien oman edun tavoittelu. Yksi haluaa hetken tauon työelämästä, toinen sisältöä arkipäiviin, kolmas uuden kokemuksen. Jonkun “kohtu vain huutaa lasta”, mutta tällaisen selittämättömän vietin toteuttamisessakaan ei kyse ole epäitsekkäästä toiminnasta; oman suvun jatkaminen on narsismin huippu. Lasten tekeminen omien vanhuudenpäivien turvaksi on todella itsekäs ajatus. Pahimpia ovat ne aikuiset, jotka tekevät lapsia muiden painostuksesta tai siksi, että “niin kuuluu tehdä”. Moni pelkää, että myöhemmin kaduttaa, jos lapsia ei tee silloin kun se on biologisesti mahdollista. Vahingossa alkunsa saaneet lapset taas ovat pelkkää huolimattomuutta – itsekkyyttä sekin.

Minä ja mieheni emme koe minkäänlaista biologista tarvetta lisääntyä. Maksamme omat veromme ja luotamme siihen, että yhteiskunta huolehtii meistä, kun olemme vanhoja. Ei omia lapsiakaan voisi velvoittaa sellaiseen. Jos elämä tympii, hankimme uusia harrastuksia tai lähdemme reissuun – emme jätä ehkäisyä pois.

9 kommenttia artikkeliin ”Miksi haluaisin lapsia?

 1. Erikoinen tuo kommentti, että luotatte yhteiskunnan huolehtivan teistä kun olette vanhoja. Yhteiskunta, joka maksaa eläkkeenne ovat teidän ikäluokkanne työssäkäyvät lapset. Tämähän tarkoittaa sitä, että jos nämä itsekkäät ihmiset eivät tekisi lapsia, ei olisi teidän eläköityessänne olemassa teidän eläkkeiden maksajia. Minun mielestä on omituista siis puhua siitä, että lapsia hankkivat ovat itsekkäitä. Voisi jopa kaiketi puhua, että he juuri eivät ole itsekkäitä, sillä tämä yhteiskunta tarvitsee uusia työssäkäyviä aikuisia silloi kun me olemme eläkkeellä – maksamaan meille hyvän vanhuuden kuten mekin maksamme nyt eläkkeellä oleville.

  Tykkää

  • Minä maksan NYT kaiken aikaa verotuksen ja eläkkeen kautta osuuteni TOISTEN ihmisten (myös lasten) koulutuksesta, terveydenhuollosta ja muusta yhteiskunnan tuesta. Enkö lopulta aikuisikäni työssä käyneenä ja yhteiskunnalle maksaneena ole oikeutettu eläkkeeseen? Missä on se suuri kaikkitietävä laskuri, joka kertoo, milloin ihminen on ollut tarpeeksi ”hyödyllinen” yhteiskunnalleen ja ”ansainnut” eläkkeensä? Lisäksi on vanhempieni sukupolven (suuri sodanjälkeinen sukupolvi) tekojen seurausta, että minun sukupolvessani ei ole yhtä paljon kansalaisia kuin heidän. Miksi keneltäkään heistä ei vaadita eläkkeitä pois, kun eivät ole tehneet tarpeeksi eläkkeenmaksajia tähän maahan?

   Tykkää

 2. Paluuviite: Tätinä oleminen on parasta | En halua lapsia

 3. Tämä on mielestäni todella mielenkiintoinen asia ja sattuneista syistä on tullut tästä keskusteltua viime aikoina paljonkin ystävien kanssa. Olen vajaa nelikymppinen nainen ja hedelmöityshoidoissa ilman miestä – olen aina halunnut lapsia ja kun sopivaa miestä ei ole tullut vastaan, tämä on se seuraavaksi paras vaihtoehto. Yksi läheisimpiä ystäviäni taas ei missään tapauksessa halua lasta. Olemme molemmat pohtineet asiaa monelta kannalta ja olemme varmoja omista kannoistamme. Mielestäni olemme molemmat yhtä paljon tai vähän ”itsekkäästi” liikkeellä. En minä ole tekemässä lasta miellyttääkseni ketään muuta tai tuottaakseni uusia veronmaksajia, eikä ystäväni ole vapaaehtoisesti lapseton, jotta olisi jollekin mulle mieliksi tai säästääkseen yhteiskunnan varoja kun ei tarvitse kustantaa yhden ”lisälapsen” koulutusta, terveydenhoitoa, jne. Eli koko itsekkyyskeskustelun voisi mielestäni heittää romukoppaan! Jotenkin kummasti se aina päätyy siihen, että itsekkäänä pidetään sitä joka tekee niin kuin et itse tee.

  Hatunnosto sinulle, kun puhut vapaaehtoisesta lapsettomuudesta ääneen, se kuitenkin on edelleen se harvinaisempi valinta Suomessakin – tai ainakin harvemmin julkistettu – niin että kommentit ovat varmasti välillä ihan käsittämättömiä!

  Tykkää

 4. En arvostele kenenkään valintoja hankkia tai olla hankkimatta lapsia. Eiköhän meillä kaikilla ole syymme. Mutta tuo itsekkyysnäkökulma on sellainen, joka nostaa minulla karvat pystyyn. Ja kuten Iiris tuossa edellä toteaa, toivon minäkin, että itsekkyyskeskustelut jätetäisi pois liittyen lapsettomuuten JA lapsellisuuteen.

  En koskaan erityisesti hinkunut lapsia enkä kokenut itseäni lapsirakkaaksi. Ajattelin silti, että lapsia saa tulla jos on tullakseen ja kolme last meillä onkin. Rakastan yksinolemista, aikaa, vapautta. Ja silti parasta elämässäni on lapset. Olen oppinut lasten kautta suunnattoman paljon ihmisyydestä, itsestäni ja etenkin rakkaudesta. Olen oppinut näkemään elämän ja maailman pienet asiat ihan eri näkökulmasta. Olen joutunut opettelemaan paljon asioita, pohtimaan ja perustelemaan. Lapset ovat kasvattaneet minua vähintään yhtä paljon kuin minä heitä. Olen saanut paljon enemmän kuin olen menettänyt ja nekin mitä olen menettänyt alan vähitellen saada takaisin, kun lapseni ovat jo 6-, 9-, ja 11 -vuotiaat.

  Tykkää

 5. Lapsettomat työssäkävijät maksavat veroillaan myös muiden kuin itsensä kuluja: muitten lapsien koulutusta, terveydenhuoltoa, päivähoitoa, lapsilisiä jne. Eli lapsettomien maksamat verot menevät muiden lasten hyödyksi.

  Senhän takia veroja maksetaan, että kaikista, myös vähempiosaisista ja jonkinlaisen kriisin kohdanneista, huolehditaan tasa-arvoisesti, oli lapsia tai ei. Kaikki ovat yhtä arvokkaita, myös lapsettomat.

  Tykkää

 6. Paluuviite: Kymmenen syytä vapaaehtoiseen lapsettomuuteen | En halua lapsia

 7. Paluuviite: En halua lapsia, haluan kirjoittaa | En halua lapsia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s