En halua lapsia

Olen 34-vuotias korkeasti koulutettu nainen enkä halua lapsia. En ole koskaan halunnut lisääntyä eikä biologinen kelloni ole vieläkään alkanut tikittää. Päinvastoin ajatukseni vapaaehtoisesta lapsettomuudesta on vain vahvistunut iän myötä.

Pari päivää sitten julkaistiin Väestöliiton uusi perhebarometri, jonka mukaan nuoret aikuiset lykkäävät lastensaantia nykyään turhan myöhäiseksi, minkä takia syntyvyys laskee. Yksi syy tähän on yleistynyt ajatus siitä, että lapsia voi tehdä vasta sitten, kun kaikki “muut asiat” elämässä on suoritettu.

Nuoret pohtivat, mihin ryhmään haluavat kuulua: ovatko osa matkustelevaa, elämästä nauttivaa, huolista vapaata lapsettomien nuorten aikuisten joukkoa vai kuuluvatko tuulipuvuissa suhisteleviin alennusjauhelihaa metsästäviin prismaperheisiin.”

Ihan kuin nämä kaksi vaihtoehtoa olisivat toisensa poissulkevat. Minä kuulun matkustelevaan, elämästä nauttivaan lapsettomien aikuisten joukkoon, joka suhistelee tuulipuvussa Prisman alennustuotteiden perässä. Minulla on mies ja koira, vakituinen kokopäivätyö sekä harrastuksia. En ole “huolista vapaa”, sillä työ, perhe ja asuntolaina kyllä aiheuttavat huolia.

Asun mieheni ja koiran kanssa rivitalossa lähiössä. Meillä on tila-auto ja oma pieni piha. Parikymppisenä arki-illat kuluivat kavereiden kanssa hengaillen tai kaupungilla notkuen. Nykyään arki täyttyy työnteosta ja normaaleista aikuisten askareista, kuten koiran ulkoiluttamisesta, pyykinpesusta ja kaupassa tai kirjastossa käymisestä. Joskus harvoin ehtii nähdä kavereita tai käydä jumpassa. Lomilla ja viikonloppuisin olen aiemmin matkustellut paljon, mutta viime vuosina reissut ovat jääneet vähemmälle. En tiedä, johtuuko se siitä, että täytin kolmekymmentä, vai mistä, mutta en enää jaksa joka ilta ja viikonloppu tehdä jotain ihmeellistä. Viikon lomasta tarvitsen ainakin muutaman päivän ihan vain kotona oloon tunteakseni itseni levänneeksi töihin palatessa.

Hesari kirjoitti Väestöliiton tutkimuksesta, ja jutun lopussa on lainauksia Perhebarometriin haastatelluilta nuorilta aikuisilta. Pystyn samaistumaan niihin. Erityisesti minua säväytti tämä “nuorten korkeasti koulutettujen helsinkiläisnaisten” kommentti:

”Totta kai ne lapset varmasti tuottaa iloa ja se on sellasta, mitä ei voi kuvitellakaan, kun jos ei niitä ole ja näin pois päin, mut sitten pakko kyllä sanoa että on ne, pienten lasten vanhemmat vaan ihan saatanan kiukkusia koko ajan — ihan jossain niinku, sfääreissä menee tuolla vaan, silleen että huhhuijjaa!”

Ihmettelen tosissani, miten kenelläkään on kaiken muun elämän lisäksi aikaa hoitaa lapsia. Jos minun pitäisi aamuisin itseni ja koiran lisäksi huolehtia lasten aamutoimista ja hoitoon viemisestä, iltapäivisin töistä palatessa ehtiä hakemaan ja ruokkimaan lapset ja vielä illalla jaksaa leikkiä heidän kanssaan, tulisin varmaan hulluksi. En keksi yhtäkään syytä, miksi kukaan järkevä ihminen haluaisi saada lapsia. Jatkan aiheesta seuraavassa postauksessani.

 

Mainitut lähteet: Väestöliiton perhebarometri http://www.vaestoliitto.fi/?x27375=7655079

Helsingin Sanomat 12.12.2017  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005486892.html

 

 

3 kommenttia artikkeliin ”En halua lapsia

  1. Paluuviite: Tätinä oleminen on parasta | En halua lapsia

  2. Hyvin hankalaa on kyllä itselläkään löytää hyviä syitä hankkia lapsia nykymaailmassa – jo ihan tässä oman itsensä ”hoitamisessa” on tarpeeksi työtä. Nykymaailma sekä opettajantyö itsessään vie jo niin paljon voimavaroja, ettei niitä riittäisi kyllä työpäivän jälkeen enää muuhun kuin itseen, aviomieheen, opettajan töiden pakollisiin valmisteluihin jne. Muitten lasten opettaminen sekä kasvattaminen riittää minulle hyvin eli pääsen sitä kautta vaikuttamaan muitten lasten elämään ja toimimaan heidän kanssaan. Samoin jaan aikaani ja huolenpitoa siskojeni lapsille (6 kpl), joten sitäkin kautta pääsen osallistumaan ja vaikuttamaan lapsiin. Kivaa viettää aikaa (mukavien) lasten kanssa, mutta ihanaa, kun ne eivät ole omia. Rakastan kotona rauhaa ja hiljaisuutta, koska opettajan työssä (ala-asteella ja yläasteella) melua ja rauhattomuutta on niin paljon, että työpäivän jälkeen on ihan poikki. Myös opettajantyöhön liittyvä kotona tapahtuva valmistelutyö vie niin paljon aikaa. Omia lapsia en siis kaipaa lainkaan.

    Ihmetyttää monesti, miten jotkut lastenhankintaa ihannoivat voivat sanoa muille/lapsettomille, ”ettei rakkaudesta tiedä mitään ennen kuin on hankkinut omia lapsia”. Se on mielestäni tunteettomasti ja ajattelemattomasti sanottu – siinä vähätellään toisten tunteita.

    Oma vela-päätös nojaa erityisen paljon myös huoleen nykymaailmasta ja maapallon kantokyvystä – ihmisiä on täällä jo liian paljon eikä kulutus ja toiminta ole kestävällä tasolla. Eli vapaaehtoinen lapsettomuus on myös ympäristön kannalta hyvä juttu. En halua lisätä yhtään lisää länsimaalaisia kuluttajia tänne.

    Tykkää

  3. Paluuviite: En halua lapsia, haluan kirjoittaa | En halua lapsia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s